אחד האתגרים הגדולים שיש בכל הקשור לדיווחי מס על נכסי קריפטו הוא העבודה שכל המרה של מטבעות נחשבת מכירה. וזה מחייב חישוב מחדש של העלויות של הנכסים אשר נמצאים ברשות המשתמש.  לכן, המערכות של בלוקטסקס מבצעות מעקב אחר כלל אירועי הקניה/ מכירה/ המרה של מטבעות ומחשבות באופן רציף את העלויות ההיסטוריות של המטבעות. 


כך למשל בדוגמא הבאה:


רכישה של 10 מטבעות איתריום (ETH) תמורת 10,000 ש"ח כולל עמלות. 


במקרה זה העלות של כל מטבע איתריום היא 1,000 ש"ח. 10/ 10,000. 


אם זו הפעולה היחידה אשר מבצע המשתמש באותה שנת מס ולא היו ברשותו מטבעות אחרים בתחילת שנת המס דוח היתרות יציג את יתרת מטבעות האיתריום ב10 מטבעות בעלות של 10,000 ש"ח. 


אם במהלך שנת המס הומר מטבע 1 של איתריום ל0.1 מטבעות מסוג ביטקוין (BTC) יווצר למשתמש אירוע מס. ארוע בו ישנה מכירה של 1 מטבע איתריום לשקלים ורכישה של 0.1 BTC עם התמורה שהתקבלה מהמכירה לשקלים. 


אם, נניח, שווי 0.1 BTC במועד העסקה הוא 2,000 שקלים ירשם לזכות המתשמש במערכות של בלוקסטקס אירוע מס המתאר מכירה של 1 ETH תמורת 2,000 ש"ח וירשם רווח הון (שיש עליו חובת דיווח וגם תשלום מס) של 1,000 שקלים (ההפרש בין מחיר הקניה של 1 ETH לתמורה של 2,000 שקלים).


חשוב לשים לב, שהמכירה לא באמת בוצעה לשקלים. אך המרה של מטבעות נחשבת לאירוע ברטר - אירוע בו ישנה מכירה ורכישה של נכס אחר. לכן, לצורכי נוחות ורישום ניתן לומר שהמכירה בוצעה לשקלים ומייד לאחר מכם, עם השקלים, נרכש המטבע השני.


כעת דו"ח היתרות של המתשמש יתאר:


אחזקה של 9 מטבעות מסוג ETH בעלות היסטורית של 9,000 ש"ח. 

אחזקה של 0.1 מטבעות מסוג BTC בעלות היסטורית של 2,000 ש"ח.


חשוב לדעת!


לשווי המטבעות (שווי שוק/ שווי הוגן)  בתום שנת המס אין השפעה על דו"ח היתרות או דו"ח רווח הפסד של המשתמש לצורכי מס. 


השפעה של אופן ניהול המלאי על העלות בדו"ח היתרות


מערכת בלוקסטקס מאפשרת לנהל את מלאי המטבעות במספר אופני חישוב. אופן ניהול המלאי משפיע בצורה ישירה על דו"ח היתרות אשר עוקב אחר העלויות ההיסטוריות של מלאי המטבעות של המשתמש. חשוב לשים לב שההשפעה תהיה על העלות ולא על כמות המטבעות בדו"ח!.


לקריאה נוספת על אופן ניהול המלאי ושיטות חישוב יש ללחוץ על הקישור.