טפסי 1399 נדרשים בכדי לבצע דיווח על רווחי/הפסדי* הון מנכסים, ביניהם גם נכסים כמו מטבעות דיגיטליים, במסגרת דיווח לרשות המיסים.

(* דיווח על הפסדי הון יעשה בנספח 1344 נספח לדוח השנתי – הפסדים מועברים). 


בגין כל מכירה/המרה של מטבע דיגיטלי יש לצרף טופס 1399 נפרד. 


המערכת של בלוקסטקס מפיקה טופס 1399 מרכז, אשר מרכז את כל הרכישות והקניות שבוצעו בתקופה הנבדקת. לטופס זה מצורפים נספחים המספקים גילוי לב לגבי כלל העסקאות אשר בוצעו בכל נכס בסיס (ביטקוין/ איתריום/ לייטקוין וכו') - עם התמורה, העלות,  הסכום האינפלציוני ותאריך הרכישה והמכירה בצורה נפרדת ושקופה. 

 

בלוקסטקס מספקת טפסי 1399 לכל אחת מצורות החישוב הנתמכות ע"י המערכת וזהי אחריותו של המשתמש ו/או המייצג שלו לבחור באיזה צורת חישוב ידווח על פעילותו בתחום. 


השדות (משבצות ו/או קודים) הרלוונטיים בטופס 1399:


תמורה (משבצת 1, קוד 15) - התמורה הנומינלית אשר התקבלה ממכירת מטבעות דיגיטליים. תאריך המכירה המוצג הינו תאריך המייצג ממוצע ממושקל של תאריכי המכירה תוך התחשבות במדד, ריביות הצמדה והפסדי הון מפעילות בתחום. 

 

עלות (משבצת 2, קוד 20) - העלות הנומינלית של המטבעות הדיגיטליים אשר נמכרו.  תאריך הקניה המוצג הינו תאריך המייצג ממוצע ממושקל של תאריכי הקניה תוך התחשבות במדד, ריביות הצמדה והפסדי הון מפעילות בתחום. בשנת 2022 שינת מס הכנסה את אופן הדיווח של פעילות בקריפטו למודל הנקרא "עסקה מאולצת" (הסבר על מבנה הדוח בהמשך המאמר).


הוצאות הקשורות במכירה שלא הופחתו מהתמורה  (משבצת 10, קוד 55) – הכרה בהוצאות הקשורות במכירה אשר לא הופחתו מהתמורה, כדוגמת עמלת חלפן דרכו נמכרו במטעות הדיגיטליים. לפי הפרקטיקה המוקבלת ניתן לכלול בסעיף זה את  עלות הפקת דוחות לצרכי דיווח. 

 

סכום אינפלציוני (משבצת 15) - ההצמדה של עלות המטבעות אשר נמכרו ע"י המשתמש. ההצמדה למדד נעשית לפי המדד בגין (המערכת מקבלת מידע זה ישירות מאתר הלמ"ס). ההצמדה נעשית בהתאם לשני כללים:

  1. ההצמדה למדד מתרחשת רק כאשר הרווח הנומינלי חיובי – הצמדה אינה יכולה להפוך רווח להפסד.
  2.  ההצמדה למדד יכולה אך ורק להקטין את הרווח ולא להגדילו (במקרה של דפלציה).

המערכת אינה מבצעת את ההצמדה למדד כאשר מתקיימים המקרים לעיל (עוד על ההצמדה של מערכת בלוקסטקס). 


רווח/ הפסד הון (משבצת 16) - הרווח הנומינלי של הפעילות בשנת מס הרלוונטית. סכום זה כולל את הסכום האינפלציוני (המופיע במשבצת 15).  


יתרת הרווח הריאלי (משבצת 24) – ההפרש בין רווח ההון הנומינלי (משבצת 16) לבין הסכום האינפלציוני (משבצת 15). תשלום המס בגין רווח מהשקעה במטבעות דיגיטליים מחושב על הרווח הריאלי. 


הפסדי הון הניתנים לקיזוז (משבצת 27, קוד 66 ) – הפסדי הון המועברים משנים קודמות (תחת מגבלות החוק) והפסדי הון שוטפים משנת המס, ניתנים לקיזוז בהתאם להוראות פקודת מס הכנסה. 


סה"כ רווח (משבצת 29) – ההפרש בין יתרת הרווח הריאלי (משבצת 24) לבין הפסדי הון הניתנים לקיזוז (משבת 27).


מס על הרווח (משבצת 30) - זהו המס הסופי על הרווח. המס על פעילות במטבעות דיגיטליים הוא מס רווחי הון ועומד על 25% על רווח ההון הריאלי. 


הרחבה דיווח על מטבעות קירפטו - עסקה מאולצת


מס הכנסה מאפשר לדווח עלל כלל הרווח במשבצת 24 ולסמן את הטופס כעסקה מאולצת. זה אומר שהעלות של המטבעות תהיה אפס באופן דיווח זה והתמרה כולה תהיה רווח. 


לקריאה נוספת ניתן למצוא בחוברת דע זכויותך של מס הכנסה לשנת 2022 עמוד 45.



לקריאה נוספת על טופסי 1399 למטבעות וירטואלים.